Οταν η Βάσω Παπανδρέου ύψωσε το ανάστημά της στον Ανδρέα: Η ιστορική στιγμή που πάγωσε όσους τη βίωσαν στο Κάραβελ

Ήταν Οκτώβριος του 1995. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μεν κυβέρνηση αλλά δεν διήνυε τις πιο ανέφελες στιγμές του.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται το 1988, αντιμετώπιζε μια όχι και τόσο υπόγεια εσωκομματική αμφισβήτηση, εκπεφρασμένη κυρίως στην λεγόμενη ομάδα των «τεσσάρων»:

Δείτε επίσης:

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Όπου τέσσερις, οι Κώστας Σημίτης, Παρασκευάς Αυγερινός, Θόδωρος Πάγκαλος, και Βάσω Παπανδρέου.

Πρόκειται για την πολιτική συνάθροιση που θα οδηγούσε, όχι πολύ καιρό αργότερο, στην «εκσυχρονιστική» τάση του ΠΑΣΟΚ.

Από μόνη της η ομάδα συνιστούσε πράξη αμφισβήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο παρελθόν, ανάλογα επεισόδια, συνήθως κατέληγαν στην εκπαραθύρωση του αντιφρονούντος στελέχους. Για να θυμηθούμε την κομματική αργκό των 80’s, ήταν τα στελέχη εκείνα που «έθεταν εαυτόν εκτός Κινήματος».

Όμως τούτη τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Η ομάδα των τεσσάρων έμοιαζε να αποτελεί μια πολύ διαφορετική περίπτωση και η Ιστορία σύντομα απέδειξε ότι έτσι ήταν.

Τον Οκτώβριο του 1995 λοιπόν, στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Κάραβελ, υπήρξε μια στιγμή μάλλον αδιανόητη για την ιστορική σκηνοθεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πιεσμένος από την ογκούμενη αμφισβήτηση της ομάδας που ήθελε να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας, δεν εφείσθη βολών:

Αν πιστέψουμε τους πιστούς ερανιστές της πασοκικής ιστορίας αλλά και τα βίντεο της εποχής, οι φράσεις του μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

«Δεν ξέρω ποιος ανέχθηκε ποιον όλα αυτά τα χρόνια. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας: ουδείς αναμάρτητος».

«Μικρός κύκλος κεντρικών στελεχών που γίνεται κύκλος αυτοκαταστροφής».

Και κορύφωσε την αντεπίθεσή του λέγοντας:

«Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία, κηδεμονία ή δεν ξέρω τι άλλο να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».

Η Βάσω Παπανδρέου ένιωσε να «φωτογραφίζεται».

Και παρότι ήταν από την αρχή συμφωνημένο να μην υπάρξουν ομιλίες, έφθασε στα όρια της έκρηξης.

Σηκώθηκε από τη θέση της, διέσχισε με αποφασιστικό βήμα την αίθουσα -που είχε σχεδόν «παγώσει»- και άφησε ένα χαρτί μπροστά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεσαι σε μένα και μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχουν σχέσεις με τις προθέσεις μου. Ζητώ τον λόγο επί προσωπικού», έγραφε το χαρτί.

Ο Ανδρέας αρκέστηκε σε ένα ευγενές και χαμηλόφωνο «μάλιστα», χωρίς να εκδηλώσει περισσότερο εκνευρισμό.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η πορεία της

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από το 1989 έως το 1993 Βάσω Παπανδρέου, ξεχώριζε για την δυναμική της προσωπικότητα αλλά και το στιβαρό παρουσιαστικό της στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όπου δύσκολα έβλεπες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Η συμπτωματική συνεπωνυμία με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου την καθιέρωσε στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών με το μικρό της όνομα. Και εκείνος πάντα την ξεχώριζε.

Την είχε γνωρίσει στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον Τόνι Μπεν των Εργατικών.

Η Βάσω Παπανδρέου, μετά την ΑΣΟΕΕ, ζούσε στην Αγγλία από το 1969 και από το 1971 δίδασκε. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974, η μοίρα της την έφερε στο ίδιο δείπνο με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνη μόλις είχε βρει δουλειά την Οξφόρδη ως βοηθός ερευνήτρια.

Σε τρεις μήνες η ακαδημαϊκή καριέρα πήγε περίπατο και βρέθηκε στην Αθήνα, στην κορυφή ενός νέου πολιτικού κόμματος. Εκείνη λέγεται ότι έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να μείνει στην Ελλάδα μετά την απογοήτευση για το 13% των εκλογών του 1974.

Γεννημένη το 1944 στο Αίγιο, η Βάσω Παπανδρέου ήταν μπροστά από την εποχή της, πιο «πολιτικός» από πολλούς άντρες πολιτικούς. Τα επόμενα χρόνια η Βάσω αναδείχθηκε κεντρική φιγούρα του ΠΑΣΟΚ.

Στην πορεία της, υπηρέτησε ως υπουργός σε τομείς όπως η Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και η Ενέργεια, πρωτοστατώντας σε μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα, συνέβαλε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και προώθησε την ευρωπαϊκή ενότητα.

Το 1989, η Βάσω Παπανδρέου έγινε η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΟΚ. Το χαρτοφυλάκιό της περιελάμβανε την παιδεία, τον αθλητισμό και την νεότητα. Έθεσε τα θεμέλια για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» για την προσήλωση της σε θέματα δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου.

Η Βάσω Παπανδρέου δεν δίστασε να συγκρούεται για τα πιστεύω της. Το είχε κάνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το επανέλαβε και ως επίτροπος στην ΕΟΚ όταν συγκρούστηκε με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Συνεργάστηκε αρμονικά με τον Ντελόρ, σε μια παραδειγματική περίοδο για την Κομισιόν.

Η πορεία της σημαδεύτηκε από πρωτοβουλίες όπως η νομοθέτηση της συμμετοχής των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες και η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής που ολοκληρώθηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ως υπουργός Εσωτερικών με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία το 1996, αφού πια η σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινε πιο απόμακρη.

Η «πολιτική της γαλότσας»

Ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ η Βάσω Παπανδρέου πρωτοεφάρμοσε την «πολιτική της γαλότσας», όταν φορώντας γαλότσες, χωρίς όμως να αποχωριστεί το μαργαριταρένιο της κολιέ, κατέβηκε στον «φουσκωμένο» Κηφισό το 2002 με την μισή Αθήνα πλημμυρισμένη.

Συνοδευόμενη από υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον εργολάβο του έργου και «του τα έψαλε» μπροστά στις κάμερες:

«Μα, τι λέτε τώρα; Έπρεπε να τα είχατε μαζέψει από τη Δευτέρα. Δεν μπορούσατε να εκτιμήσετε την κατάσταση; Να βάλετε τσουβάλια κι ό,τι άλλο χρειάζεται για να μη φύγει το νερό; Μηχανικοί είστε. Μόνο σ’ αυτό το σημείο έχουμε πρόβλημα», είπε η υπουργός σε υψηλούς τόνους στον εργολάβο που είχε ήδη ξεκινήσει τα έργα κατασκευής της νέας γέφυρας της Πειραιώς αλλά παρ’ ότι ειδοποιήθηκε εγκαίρως για την καταιγίδα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Μα και την προηγούμενη φορά έτσι τα είχα βάλει και δεν είχαμε πρόβλημα», είπε στην υπουργό για τα τσουβάλια, για να εισπράξει ακόμη ένα άγριο βλέμμα της.

Η κηδεία της Βάσως Παναδρέου θα γίνει το Σάββατο (19.10.2024) στις15:00 το μεσημέρι στον τόπο καταγωγής της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί